Pasii procesului

Am invatat recent ca ceea ce facem bine prin intermediul intuitiei a fost studiat si pus in cuvinte de  oameni care sunt preocupati de radacina lucrurilor – de scopul adevarat care ne duce intr-o directie sau alta. Unul dintre acesti oameni este Simon Sinek care a pus in cuvinte logica lucrurilor prin  cartea „START WITH WHY”

Pornind de la structura Cercului de Aur: why/ how/ what, introspectia mea este urmatoarea:

WHY project management? Pentru ca lumea constructiilor, asa cum imi spunea un profesor la facultate (si in discutia noastra era vorba despre Statica), este lumea „bunului simt”.

Constructiile sunt simple ca proces, atunci cand sti despre ce este vorba si care sunt pasii de urmat.

Cred ca orice om poate sa inteleaga si sa urmareasca cu incredere constructia propriei case sau a propriului proiect. Cu ajutorul  potrivit, cu colaborarea optima, cu intelegerea exacta a dorintelor/ cerintelor beneficiarului.

Acesta este crezul meu: lucrurile sunt simple daca vrem acest lucru si daca le facem simple.

Simplitatea vine cand, in urma studiului, a experientei, a cautarilor, notiunile se sedimenteaza si logica lor este atat de evidenta ca poate fi exprimata prin cateva cuvinte. Simplitarea vine la pachet cu devenirea individului care o vrea; cu arderea dorintei interioare de a descoperi.

HOW project management?

Intai ne cunoastrem; descifrez impreuna cu clientul nevoile lui si le pun pe hartie. Le validam si facem urmatorul pas. Fac un plan de bataie: cu ce incepem, unde sfarsim, cum facem exact fiecare pas, cum ne incadram in constrangerile beneficiarului. Incepem executia celor planificate. Monitorizam ce se intampla si comparam cu ce am pus pe hartie. Corectam executia sau revizuim planificarea, in functie de caz.

Avem rezultate – pe etape (termene impuse) sau pentru intreg proiect. Validam rezultatul etapelor intermediare impreuna. Luam masuri corective sau validam executia/ lucrarile si mergem la urmatoarea etapa.

Incheiem proiectul. Concluzionam tot proiectul, predam documentatia intocmita pana la final, intocmim un raport final, analizam de unde am plecat si unde am ajuns, care au fost deviatiile si de ce au aparut, analizam ce am fi putut face mai bine, ce am invatat si cum am evoluat impreuna.

Laturile, punctele forte care fac aceasta colaborare usoara si pe care le cultiv constant sunt: grija pentru client, implicarea totala in ceea ce stabilim impreuna, dorinta de a atinge scopul propus in conditii de performanta si cu satisfacerea clientului, ascultarea si implementarea a cat de multe dorinte posibile si rabdarea, rabdare cu mine, cu clientul si cu toti cei implicati direct sau indirect in proiect.

WHAT? consultanta

Tot ceea ce se discuta si oferirea de solutii se concretizeaza in consultanta. Cred ca unul din avantajele consultantei este rapiditatea cu care ajungi la o concluzie sau la a lua o decizie.

WHAT? project management

Analiza documentatiilor initiale, intocmirea de documentatii pentru planificarea efectiva, dezvoltarea acestui project management plan inpreuna cu echipa implicata in proiect, stabilit modul de abordare al proiectului, urmarirea executiei si alinierea ei cu cele planificate, monitorizarea si controlul rezultatelor si luarea de actiuni corective, finalizarea proiectului cu validarea rezultatelor si conluziile amintite mai sus.

WHAT? dirigentie de santier, constructii civile, domeniul 2.2

Verificarea corectitudinii executiei lucrarilor, conform planurilor proiectului tehnic de executie; discutarea si analiza soluitiilor corective, implementarea lor in urma validarii lor de catre proiectantul de specialitate; mentinerea relatiilor cu Autoritatile Statului. Indatoririle dirigintelui de santier se stabilesc concret in contractul de prestari servicii semnat intre parti. Exista o documentatie standard cu ce face un diriginte de santier, insa in functie de nevoile beneficiarului acestea sunt definite si solicitate prin contract.